Wat veroorzaakt veranderingen in mijn hartslag gedurende de dag?
Er worden eisen aan je spieren gesteld
Je hartslag verandert voornamelijk als reactie op de eisen die aan je spieren worden gesteld tijdens dagelijkse activiteiten. Je hart moet bijvoorbeeld harder pompen wanneer je fietst dan wanneer je zit, omdat je hart via je bloedbaan de zuurstof en energienutriënten levert die je spieren nodig hebben om meer energie te leveren voor je activiteiten.
Stress en emoties
Ook stress en emoties kunnen veranderingen in je hartslag veroorzaken. Opwinding kan bijvoorbeeld je hartslag verhogen. Als je op competitieniveau sport, zie je waarschijnlijk een verhoogde hartslag voor en tijdens de wedstrijd. De nervositeit of spanning die je voelt voor de wedstrijden lijkt je hartslag op te drijven. De natuurlijke hormonen van je lichaam bereiden je voor op de uitdaging.
Slaap
Tijdens de slaap vertraagt je hartslag normaal gesproken als gevolg van de complexe reguleringsmechanismen in je lichaam. Er is geen standaardbereik voor de hartslag tijdens de slaap, omdat deze wordt beïnvloed door je leeftijd, geslacht, aerobe conditie en medicatie.
Je hartslag varieert ook in de loop van de nacht. De veranderingen in je hartslag tijdens een typische nachtrust geven gedeeltelijk de veranderingen in de diepte van je slaap weer.
De laagste hartslag tijdens de slaap kan op verschillende nachten op verschillende tijdstippen voorkomen. De laagste hartslag wordt vaak gemeten als je het diepste slaapt. Je moet je echter wel realiseren dat de laagste hartslag tijdens je slaap verschilt van de rusthartslag. De rusthartslag wordt gemeten als je wakker bent en ligt.