Treenikuormitus
Kun treenaat, kehosi eri osat kuormittuvat. Training Load Pro antaa kokonaisvaltaisen kuvan siitä, miten treenisi kuormittavat kehoasi. Se mittaa treeniesi sisäistä ja ulkoista kuormitusta. Sisäinen kuormitus tarkoittaa treenin suorittamiseen tarvittavaa ponnistusta, kun taas ulkoinen kuormitus mittaa tekemääsi lihastyötä.
Training Load Pro kertoo verenkiertoelimistösi sekä tuki- ja liikuntaelimistösi treenikuormituksen (Kardiokuormia ja Lihaskuorma). Lisäksi se ottaa huomioon sen, miten rasittuneeksi tunnet olosi (Koettu kuorma). Kardiokuorma ja Koettu kuorma muodostavat treenisi sisäisen kuormituksen, ja Lihaskuorma määrittää ulkoisen kuormituksen määrän.
Kustakin treenikuormituksesta annetaan numeerinen arvo ja visuaalinen pisteasteikko. Pisteasteikko ottaa huomioon treenihistoriasi, ja se kertoo, miten rankka treeni oli verrattuna viimeisen 90 päivän keskivertotreeniin.
Kardiokuorma
Kardiokuorma-arvo kertoo, miten paljon kukin treeni rasittaa verenkiertoelimistöäsi. Se lasketaan sykkeestä kunkin treenin jälkeen.
Kardiokuorma lasketaan TRIMP-arvona, joka on yleisesti hyväksytty menetelmä treenikuormituksen laskemiseen.
Lihaskuorma
Lihaskuorma lasketaan tehotiedoistasi, joten saat Lihaskuorma-arvon juoksu- ja pyöräilytreeneistä, joissa käytetään juoksusensoria tai poljinvoiman mittaria (jos käytät Polar Vantage V -kelloa, et tarvitse juoksusensoria). Lihaskuorma kertoo, kuinka paljon lihaksesi rasittuivat treenin aikana. Lihaskuorma auttaa mittaamaan treenikuormitusta suuren intensiteetin treeneissä, kuten intervallitreeneissä, sprinteissä ja ylämäkijuoksussa, joissa syke ei ehdi reagoida intensiteetin muutoksiin. Sillä voi mitata sekä aerobista että anaerobista työtä, kun taas syke määrittää aerobisen työn määrän.
Lihaskuorma kertoo juoksu- tai pyöräilytreenin aikana tuottamasi mekaanisen energian (kJ) määrän. Tämä kuvastaa energiantuottoasi, ei tuottamiseen kulutettua energiaa. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä paremmassa kunnossa olet, sitä parempi on energiankulutuksesi ja -tuottosi välinen hyötysuhde.
Koettu kuorma
Koettu kuorma ottaa huomioon oman subjektiivisen kokemuksesi treenin haastavuudesta.
Viimeaikainen tutkimus korostaa subjektiivisen kokemuksen merkitystä treenikuormituksen määrityskeinona. Oman kehon kuunteleminen on tärkeää. Subjektiivisen kokemuksen ja objektiivisten kuormitusmittausten yhdistäminen auttaa sinua ymmärtämään kokonaistreenikuormitustasi paremmin.
Koettu kuorma lasketaan RPE:stä (oma arviosi treenikuormituksesta), joka on yleisesti hyväksytty menetelmä subjektiivisen treenikuormituksen laskemiseen. RPE:si kerrotaan sitten treenisi kestolla.
Rasitus ja sietokyky
Yksittäisten treenien treenikuormituksen lisäksi voit seurata rasitustasi ja sietokykyäsi sekä niiden välistä suhdetta.
Rasitus kertoo, kuinka paljon olet rasittanut itseäsi treenaamisella viime aikoina. Se perustuu Kardiokuormaasi ja kertoo viimeisen seitsemän päivän keskimääräisen päivittäisen kuormituksesi.
Sietokyky kuvaa valmiuttasi kestää kardiotreeniä. Se kertoo viimeisen 28 päivän keskimääräisen päivittäisen kuormituksesi. Voit parantaa kardiotreenin sietokykyäsi lisäämällä treenin määrää vähitellen pitkän ajan kuluessa. Mitä korkeampi sietokykysi on, sitä enemmän kehosi sietää treenaamista.
Kardiokuorman status vertaa Rasituksen ja Sietokyvyn välistä suhdetta ja arvioi, miten treenaaminen vaikuttaa kehoosi.