check tag wrench cart

Vad är pulszoner?

Träningsintensiteten delas in i fem olika pulszoner från 50% upp till 100% av din maxpuls. Genom att hålla din puls inom en viss pulszon kan du enkelt kontrollera träningens intensitetsnivå. Varje pulszon har olika effekter, och genom att förstå dessa effekter kommer du lättare att kunna uppnå den effekt som du är ute efter med träningen.

Pulszoner

Precis som din vilopuls och maxpuls, är gränserna för dina pulszoner individuella. Därför definieras de generellt som en viss procent av din maxpuls.

Pulszon 1 – Mycket lätt: ‎50–60% av maxpuls

Träning i zon 1 förbättrar din allmänna hälsa och hjälper dig att återhämta dig från hård träning.

Hur känns det?

Det känns mycket lätt. Du kan fortsätta i flera timmar.

Pulszon 2 – lätt: ‎60–70% av maxpuls

Träning i zon 2 utvecklar din allmänna uthållighet. Det förbättrar kroppens förmåga att använda fettreserverna som energikälla, det vill säga att bränna fett.

Hur känns det?

Det känns fortfarande lätt och behagligt. Du kan fortsätta i flera timmar.

Pulszon 3 – Medel: ‎70–80% av maxpuls

Träning i zon 3 förbättrar din aeroba kondition. I zon 3 börjar laktat bildas i blodet, men din kropp kan använda det som energi, och det har inte börjat påverka din prestation.

Hur känns det?

Du börjar andas djupare och anstränger dig måttligt.

Pulszon 4 – Ansträngande: ‎80–90% av maxpuls

Träning i zon 4 förbättrar förmågan att hålla hastigheten uppe, och kroppen blir bättre på att använda kolhydrater som energi. Det förbättrar kroppens förmåga att klara av högre laktatnivåer i blodet.

Hur känns det?

Du känner dig trött i musklerna och andas tungt.

Pulszon 5 – Mycket ansträngande: ‎90–100% av maxpuls

Träning i zon 5 förbättrar din maximala prestationsförmåga. Mycket laktat bildas och du kommer inte att kunna fortsätta länge till.

Hur känns det?

Andningen och musklerna kommer att kännas utmattade.

Pulszoner inom olika sporter

Pulszoner varierar lite mellan olika sporter. Vid exempelvis cykling och löpning på samma intensitetsnivå kommer cyklistens puls att vara 5–10 slag lägre än löparens. Det beror på att cyklister inte måste bära sin egen kroppstyngd, och musklerna kan använda den största mängden av tillgängligt syre för att röra sig framåt. Det beror också på att färre muskelgrupper måste arbeta vid cykling. Vid simning är pulsen ännu lägre, normalt cirka 5 slag mindre än vid cykling.

Change region

If your country/region is not listed on this page, please find your local contact details, retailers and stores and service points on our global site.

Hallå där, registrera dig och få 10% rabatt

Se till att få din inbjudan till Polar-familjen. Registrera dig nu för vårat nyhetsbrev och håll dig uppdaterad med alla våra fantastiska nyheter och erbjudanden! Du får 10% rabatt* på ett köp i vår webbshop om du registrerar dig nu.

Genom att klicka på Prenumerera, samtycker du till att motta e-postmeddelanden från Polar och bekräftar att du har läst vårt integritetsmeddelande