check tag wrench cart

Wat zijn hartslagzones?

Het gebied tussen 50% en 100% van je maximale hartslag wordt verdeeld in vijf hartslagzones. Door je hartslag binnen de grenzen van een bepaalde hartslagzone te houden, kun je gemakkelijk het intensiteitsniveau van je training controleren. Elke hartslagzone heeft zijn eigen voordelen. Als je goed begrijpt wat deze voordelen zijn, zal dat je helpen precies datgene wat je wilt uit je training te halen.

Hartslagzones

Net zoals je rusthartslag en maximale hartslag zijn de limieten van je hartslagzone persoonlijk. Dit is waarom ze doorgaans uitgedrukt worden in percentages van je maximale hartslag.

Hartslagzone 1 – Zeer licht 50-60% van de maximale hartslag

Trainen in zone 1 verbetert je algemene gezondheid en helpt je om te herstellen van meer intense training.

Hoe voelt het?

Het voelt erg gemakkelijk. Je zou wel uren kunnen doorgaan.

Hartslagzone 2 – Licht 60-70% van de maximale hartslag

Trainen in zone 2 bevordert je algemene uithoudingsvermogen: het verbetert het vermogen van je lichaam om vet als energiebron te gebruiken, met andere woorden: om vet te verbranden.

Hoe voelt het?

Het voelt nog altijd comfortabel en gemakkelijk. Je zou wel uren kunnen doorgaan.

Hartslagzone 3 – Matig: 70-80% van de maximale hartslag

Trainen in zone 3 verbetert je aerobe conditie. In zone 3 begint zich melkzuur op te hopen in je bloedbaan, maar je lichaam kan het opnieuw gebruiken als energie, waardoor dit geen effect heeft op je prestaties.

Hoe voelt het?

Je begint dieper te ademen en voelt een matige inspanning.

Hartslagzone 4 – Zwaar: 80-90% van de maximale hartslag

Trainen in zone 4 verbetert je uithoudingsvermogen qua snelheid en je lichaam gebruikt meer koolhydraten als bron van energie. Je lichaam kan ook beter omgaan met hogere hoeveelheden melkzuur in je bloed.

Hoe voelt het?

Je spieren voelen vermoeid aan en je ademt zwaar.

Hartslagzone 5 – Zeer zwaar: 90-100% van de maximale hartslag

Trainen in zone 5 verbetert je topprestaties. Er hoopt zich heel veel melkzuur op en je zult niet meer lang door kunnen trainen.

Hoe voelt het?

Zeer vermoeiend voor zowel je spieren als je ademhaling.

Hartslagzones in verschillende sporten

Afhankelijk van de beoefende sport is er een zekere schommeling in hartslagzones. Wanneer mensen bijvoorbeeld met dezelfde intensiteit fietsen of hardlopen, dan is de hartslag van de fietser 5 tot 10 slagen trager dan die van de hardloper. Dit komt omdat de fietser zijn eigen lichaamsgewicht niet hoeft te ondersteunen en zijn spieren het merendeel van de beschikbare zuurstof kunnen gebruiken voor de voorwaartse beweging. Verder is het aantal spiergroepen dat je tijdens het fietsen gebruikt kleiner. Tijdens het zwemmen is de hartslag nog lager, gewoonlijk zo'n 5 hartslagen lager dan bij het fietsen.

Change region

If your country/region is not listed on this page, please find your local contact details, retailers and stores and service points on our global site.

Leuk dat je er bent! Schrijf je nu in en krijg 10% korting

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, leuke projecten om je voor op te geven en onze aanbiedingen. Bovendien krijg je 10% korting op je eerste aankoop!

Door op Inschrijven te klikken, geef je aan akkoord te gaan met het ontvangen van e-mails van Polar en bevestig je dat je het privacybeleid van Polar hebt gelezen