Sykealueet
Leposykkeesi ja maksimisykkeesi tavoin sykealueesi rajat ovat yksilöllisiä. Tästä syystä ne määritellään yleensä prosenttiosuuksina maksimisykkeestäsi.
Sykealue 1 – erittäin kevyt: 50–60 % maksimisykkeestä
Treenaaminen sykealueella 1 edistää yleistä terveyttäsi ja auttaa palautumaan vaativammasta treenistä.
Miltä se tuntuu?
Erittäin helpolta. Voisit jatkaa monta tuntia.
Sykealue 2 – kevyt: 60–70 % maksimisykkeestä
Treenaaminen sykealueella 2 kehittää yleistä kestävyyttäsi: se parantaa kehosi kykyä käyttää rasvaa energianlähteenä eli kykyä polttaa rasvaa.
Miltä se tuntuu?
Mukavalta ja helpolta. Voisit jatkaa monta tuntia.
Sykealue 3 – keskitaso: 70–80 % maksimisykkeestä
Treenaaminen sykealueella 3 parantaa aerobista kuntoasi. Sykealueella 3 verenkiertoosi alkaa kertyä maitohappoa, mutta kehosi voi käyttää sen uudelleen energiana, eikä se vielä vaikuta suoritukseesi.
Miltä se tuntuu?
Hengitys syvenee, ja olo on kohtalaisen rasittunut.
Sykealue 4 – raskas: 80–90 % maksimisykkeestä
Treenaaminen sykealueella 4 parantaa nopeuskestävyyttäsi ja kehosi kykyä käyttää hiilihydraatteja energiana. Se parantaa myös kehosi kykyä sietää veren korkeampia maitohappopitoisuuksia.
Miltä se tuntuu?
Lihaksesi tuntuvat väsyneiltä, ja hengitys on raskasta.
Sykealue 5 – erittäin raskas: 90–100 % maksimisykkeestä
Treenaaminen sykealueella 5 parantaa maksimisuorituskykyäsi. Maitohappoa kertyy paljon, etkä pysty jatkamaan treenaamista kauan.
Miltä se tuntuu?
Uuvuttavalta hengityselimistölle ja lihaksille.
Sykealueet eri lajeissa
Sykealueet vaihtelevat hieman lajista riippuen. Vertaillaan esimerkiksi pyöräilyä ja juoksemista samalla intensiteettitasolla: pyöräilijän syke on 5–10 lyöntiä alhaisempi kuin juoksijan. Tämä johtuu siitä, että pyöräilijöiden ei tarvitse kannatella omaa kehonpainoaan ja heidän lihaksensa voivat käyttää suurimman osan hapesta eteenpäin liikkumiseen. Myös työtä tekevien lihasryhmien määrä on pyöräilyssä pienempi. Uinnissa syke on vielä alhaisempi, yleensä noin viisi lyöntiä alhaisempi kuin pyöräillessä.