check tag wrench cart

Wat zijn de aerobe en de anaerobe drempel?

Iedere atleet die zijn prestaties wil verbeteren zou bekend moeten zijn met de aerobe en anaerobe drempel. Deze zijn gekoppeld aan de veranderingen in je metabolisme tijdens het trainen en hebben dus gevolgen voor wat de trainingssessie jou oplevert. Wanneer je de voordelen van het trainen in intensiteitszones die door de drempels worden bepaald goed begrijpt, zul je veel effectiever kunnen trainen om je doelen te bereiken.

Wat is de aerobe drempel?

De aerobe drempel wordt bereikt wanneer het lactaatgehalte in het bloed begint te stijgen. De aerobe conditie van ieder persoon bepaalt de feitelijke hartslag bij de aerobe drempel. Bij personen met een slechte aerobe conditie kan de drempel bijvoorbeeld bij 60% van hun maximale hartslag liggen, bij ervaren atleten kan deze zelfs bij 85% van hun maximale hartslag liggen.

Een hogere aerobe drempel stelt je in staat om intensiever te trainen zonder dat melkzuur zich ophoopt. Wanneer je traint om je aerobe drempel te verbeteren, moet je de nadruk leggen op trainingen met lage intensiteit. Dankzij de verhoogde capaciteit van de haarvaten en het verbeterde vetzuurmetabolisme kan je lichaam intensiever trainen zonder dat het melkzuurniveau zo hoog wordt dat het niet meer kan worden afgebroken. In de praktijk betekent dit dat je langer met een hogere intensiteit kunt trainen.

Wat is de anaerobe drempel?

Je anaerobe drempel is de hoogste trainingsintensiteit die je een langere periode kunt volhouden zonder dat er zich een aanzienlijke hoeveelheid melkzuur vormt in je bloed. Wanneer je over je anaerobe drempel gaat, dan verhoogt je anaeroob metabolisme en hoopt zich melkzuur op in je bloed, waardoor je spieren stijf worden.

Net als de aerobe drempel, kun je de anaerobe drempel gaandeweg verhogen. Dit kun je doen door voornamelijk iets onder de drempel te trainen en er af en toe overheen te gaan. Wanneer je anaerobe drempel verbetert, zul je op een hogere intensiteit kunnen trainen zonder dat je spieren stijf worden.

Je individuele drempels bepalen

Er zijn verschillende manieren om je anaerobe en aerobe drempel te bepalen. Een van de meest gebruikte manieren is testen tijdens het trainen; hierbij wordt het intensiteitsniveau stap voor stap verhoogd en worden er bloedmonsters uit je vinger genomen om de veranderingen in de melkzuurconcentratie in je bloed te meten. Dit is waarom de aerobe en anaerobe drempel ook wel melkzuurdrempels worden genoemd (onder- en bovendrempel, of LT1 en LT2).

Wanneer het melkzuurniveau in je bloed stijgt, zorgt dat voor meer ventilatie en productie van CO2. Je aerobe en anaerobe drempel kunnen dan ook worden bepaald op basis van ventilatie en ademhalingsgassen. In de praktijk betekent dit een fitnesstest waarbij je een masker draagt dat je zuurstofopname meet en de hoeveelheid CO2 die je uitademt. Deze drempels noemt men ook de ventilatiedrempels (VT1 en VT2).

Change region

If your country/region is not listed on this page, please find your local contact details, retailers and stores and service points on our global site.

Leuk dat je er bent! Schrijf je nu in en krijg 10% korting

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, leuke projecten om je voor op te geven en onze aanbiedingen. Bovendien krijg je 10% korting op je eerste aankoop!

Door op Inschrijven te klikken, geef je aan akkoord te gaan met het ontvangen van e-mails van Polar en bevestig je dat je het privacybeleid van Polar hebt gelezen