Opettaja:
Tommi Lehto, LitM
Kuinka Polar-tuotteita on käytetty
Tällä hetkellä käytössämme H7 -sykesensoreita yhdessä iPadin kanssa sekä aktiivisuusmittareita ja Polar GoFit- verkkopalvelu. H7-mittarit ovat lähes päivittäisessä käytössä normaalissa liikunnanopetuksessa. Oppilaille mittareiden laitto alkaa olla jo yhtä helppoa kuin peliliivin pukeminenkin.
Polar GoFit- sovelluksen avulla sykkeitä seurataan salin seinältä tuntien aikana. Se syventää opetusta ja lisää motivaatiota oppitunneilla. Oppilailla on tunnukset palveluun ja he käyvät katsomassa palautteen ennen seuraavaa tuntia. Polar Active -aktiivisuusmittareita käytämme teknologialiikuntakerhoissa, jotka ovat suunnattu vähemmän liikkuville. Liikuntasalissa olen käyttänyt mittareita ja ohjelmaa toistaiseksi vain pallopelien ja lihaskuntoharjoittelun yhteydessä. Sykkeet olen laittanut livenä seinälle langattomasti Polar GoFit -sovelluksen, Apple tv:n ja tykin avulla. Salissa kaikki on toiminut ongelmitta. Oppilaat ovat olleet varsin tohkeissaan ja seuranneet oman sykkeensä käyttäytymistä. Tauoilla olen selittänyt heille periaatteita sykkeestä ja harjoittelusta.
Tuloksia
”Vihdoinkin!” oli ensimmäinen ajatukseni saatuani uudet laitteet käyttööni. Sykevyöt vain oppilaille nimenhuudon yhteydessä, iPad auki ja homma käyntiin. Kerrankin joku homma on tehty liikunnanopettajaa ajatellen. Olen käyttänyt laitteita nyt lukuvuoden 2013-2014 ja kokemukset ovat positiivisia. Sykesensoreita käytössäni on 25 kappaletta, joten niitä riittää kaikille oppilaille. Vaikka laitteita ei varsinaisesti ulkokäyttöön suositellakaan, niin ne toimivat Cooperin testiä yleisurheilukentällä juoksuttaessanikin varsin hyvin. Pystyin ohjaamaan ja tsemppaamaan oppilaita hyvään tulokseen pääsemiseksi juoksun aikana. Lisäksi testin jälkeen oli hyödyllistä seurata, että oppilaat palautuivat normaalisti.
Käytännön kokemuksia ja huippuhetkiä
Yllättävää on ollut huomata, että edes ns. urheilijoilla on aika vähän tietoa oikeista harjoittelutehoista. Harva oppilas on ylipäänsä päässyt kokeilemaan sykemittaria. ”Kissamerkkejä” saa oltuaan tietyllä tehoalueella riittävän kauan. Mukavaa on ollut huomata myös, että erityisesti oppilaat, jotka eivät ihan huippukuntoisia olekaan, ovat saaneet ”kissamerkkejä” enemmän kuin oppilaat, jotka jotakin liikuntaa aktiivisesti harrastavat. Tämä on kannustanut mukavasti näitä ns. heikompia oppilaita. Hyödyllinen on myös palaute, jonka oppilas saa Polar gofit –ohjelman kautta tunnin jälkeen. Mielelläni liikutan oppilaita tunnilla aina mahdollisimman paljon ja pitkään. Silloin yksilöllisen palautteen antamiseen ei tahdo jäädä riittävästi aikaa. Oppilas pääsee omilla tunnuksillaan verkkopalveluun, jossa kirjallisen palautteen lisäksi hän voi vertailla omia tietojaan esim. tunnin keskiarvoihin. Oppilaan tunnukset voi antaa myös huoltajalle, jolloin hänkin tietää, miten tehokkaasti tunnilla on liikuttu. Teoriassa on syytä opetella oppilaiden kanssa sykkeen käyttäytyminen ja harjoittelun periaatteet, niin että palautteesta saa mahdollisimman paljon irti, ja tässähän voi tehdä yhteistyötä myös muiden oppiaineiden kanssa.
Yhteenvetona sanoisin, että laitteiden käyttö on helppoa ja nopeaa, kun periaatteet ja ohjelman käyttö on opeteltu. Sykkeitä voidaan seurata tunnin aikana tai sen jälkeen, ja tämä ei vie juurikaan aikaa varsinaiselta opetukselta tai kahvitauoilta. Oppilaat pitävät menetelmää motivoivana ja ovat aidosti kiinnostuneita sykkeistään ja kalorinkulutuksestaan. Opettaja saa myös siihen pakolliseen arviointiin apuja ilman erillisiä testejä sekä oppilaan yrittämisestä että fyysisestä kunnosta.
Polar-tuotteet: GoFit-verkkopalvelu, Active -aktiivisuusmittarit, H7-sykesensorit